Здравница - Вашият виртуален лечител!

 

 
Рейтинг: 3.00
(102)
Начало
Анкетa
Новини
Диети,храни,добавки
Рецепти
Съвети / терапии
Билки
Връзка с нас
Полезни връзки



Диети,храни,добавки / Храни и хранителни добавки

18 Март 07, 18:39
Бобовите растения намалявaт холестерола и кръвната захар
Ястията, които съдържат боб, грах или леща са изключително полезни за здравето и трябва да са неизменна част от седмичното меню.

Още преди 20 години списанието “American Journal of Clinical Nutrition” излезе с поредица от статии , че различните видове бобови храни могат да понижават холестерола и триглицеридите като субстанция в тялото.

Консумирането на овесени ядки и бобена чорба три пъти седмично е идеалната комбинация за борба с високите нива на холестерола в къвта.

Доказано е още, че веществата в бобените храни са истинско лекарство за диабетиците.Тези храни понижават нивото на кръвната захар и препоръчително за всички страдащи от диабет да приемат бобови храни поне три пъти седмично.

Много важна съставка в бобените храни е и калият, който понижава кръвното налягане и предпазва от инфаркт и проблеми с бъбреците. Различните видове храни съдържат различно количество калий, като най-много има в белия боб, широко разпространен у нас.

Не напразно соята е известна и като замесител на месото. Тя, заедно с лещата, доставят на организма протеините, които се срещат в месните храни. Тъй като месните протеини са изключително важни за балнсирания хранителен режим, се препоръчва на вегетарианците да наблегнат на бобовите храни.

Бобовите храни намират място дори в музикалния бизнес. Най-нашумялата напоследък група- Black eyed peas, всъщност е кръстена на вид боб. Зърната му са с много малки размери, а окраската му прилича на много тъмно кафяви, до черни очи.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.2797