Здравница - Вашият виртуален лечител!

 

 
Рейтинг: 3.00
(102)
Начало
Анкетa
Новини
Диети,храни,добавки
Рецепти
Съвети / терапии
Билки
Връзка с нас
Полезни връзкиРецепти / Силата на билките

18 Март 07, 19:09 / Автор: в. Черно море
Билките са полезни, когато са предписани от специалист

В момента България е четвъртият по големина износител на лечебни растения в света, твърди биологът Лада Георгиева

В България растат повече от 3000 вида растения, повече от 350 от тях се използват в класическата, а над 750 - в народната медицина. Страната ни е най-големият износител на лечебни растения в Европа в началото на ХХ век, а днес е четвърта в света. Тези данни съобщи Лада Георгиева, завеждаща лабораторията по фармакогнозия (наука за лечебните растения) в клиничните лаборатории "Талодерма" в началото на разговора ни. Лабораториите са създадени от изтъкнатия учен, изобретател и новатор в областта на дерматологията, венерологията и козметологията проф. д-р Златко Пенев, който е оторизиран оценител на козметични продукти на фирмите производителки, а в същото време изпълнява и функциите на национален оценител на безопасността на нови козметични продукти.

Лада Георгиева е събеседникът ми, който ще разкрие някои особености на билките и тяхното приложение при лечението на най-разпространените болести при възрастните хора. Но преди това - коя е Лада Георгиева. Родена е на 11 декември 1968 г. в Лвов, Украйна. Завършва Лвовския държавен университет "Иван Франко" със специалност биология. Работила е в украинския Институт по биохимия. Във Варна е от 14 г. От 5 години е в лабораториите на проф. Пенев.

По принцип, когато се работи с изсушени билки, трябва да им се направи пълен анализ, в който влизат макроскопски и микроскопски характеристики, химични изследвания, определяне количеството на биологично активните вещества, влажността и други показатели. Всичко това е необходимо, за да се сме сигурни, че билката е добра за употреба, разкрива част от своето всекидневие г-жа Георгиева. Лечебните растения в България и Украйна, родината на Лада Георгиева, са едни и същи, защото живеем в райони със сходни климатични особености. Различното е по отношение на имената им, уточнява тя.

Във Варненския край растат повече слънцелюбиви билки - бял равнец, лайка, невен. Доста разпространено е и безсмъртничето (имортела). То е толкова полезно, че влязло в състава на една тибетска смес на д-р Востоков. В България не се използва, не се продава по аптеките, а иначе расте навсякъде, уточнява биоложката. То е лилаво растение и хората го знаят, но не му обръщат внимание. Варненският край е богат още и на липа, и на маточина и др. Важно е да се знае, че билките трябва да се събират от екологично чисти места, предупреждава събеседничката ми.

Както всяко растение, така и лечебните растения зависят от природните условия. Когато има суша, те не могат да пораснат, а когато лятото е дъждовно, както е тази година, също няма добра реколта. Освен това част от тях се изнасят в чужбина. Затова се вземат всички мерки за опазването им. Закон защитава доста видове, като не позволява да се събират в промишлени количества.

Брането на билки е цяло изкуство. За да се запазят техните лечебни свойства, трябва да се знае как и кога се берат. А това става по различно време - в зависимост от лечебните качества на различните части на растението, пояснява Лада Георгиева. Цветовете се берат, когато са почти разцъфнали,, пъпките - преди разпукването им, когато са събрали достатъчно смолисти вещества. Корените се берат късна есен или ранна пролет, когато надземната им част все още не се е съживила и биологично активните вещества са в най-голямо количество. Корите, за предпочитане е те да са млади, се събират внимателно от клонките на дърветата, когато клетките се намират в тургорно състояние, т. е. имат най-много сокове. Стръковете - надземната част на растението: стебла, листа и цветове - се берат в началния стадий на цъфтеж. Някои, като жълтият кантарион, се събират, когато са напълно разцъфнали, даже и започнали да завързват плодове.

Най-често възрастните хора страдат от заболявания на храносмилателната, дихателната, сърдечносъдовата, кръвоносната, отделителната и централната нервна система.

Как се приготвя отвара и колко пъти трябва да се пие на ден, питам събеседничката си. За всяка билка е различно. Има медицински растения като етерично-маслените, които не трябва да се варят, а се запарват - заливат се с вряла вода, съдът се покрива с капак и се изчаква да изстинат, прецеждат се и се пият. Има други билки, като овчарската торбичка или глогът, които съдържат флавоноиди. Те се варят до 3 минути на тих огън в съд със затворен капак, после се изчаква отварата да изстине, прецежда се и се пие, но по предписание на лекар. Обикновено количеството на билката е от 1 чаена до 1 супена лъжица за 1 чаена чаша вода.

Билки за бронхиални заболявания
Лада Георгиева смята, че има много подходящи лечебни растения. Но за тези, както и за всички болести, приемането им е строго индивидуално и по лекарско предписание. Най-подходящи за сухата кашлица са билките, които са богати на етерични масла - лайка, мащерка, риган, анасон. А за мократа кашлица - със слузест секрет - това са трицветната теменуга, медицинската ружа, подбелът. Добре е да се прави смес от двата вида, но тя да е препоръчана от специалист. Именно сапонините, които се съдържат например в сапуничето, игликата, лопена, лекуват кашлицата. Препоръчват се и билки, които имат силикати в своя състав, като медуницата (на латински пулмонария, от пулмос - бял дроб). Хубава билка е и исландският лишей - действа антисептично и антибиотично, има много слузни вещества, има и фумаро-процетрарова киселина, на която се дължи горчивият му вкус, и уснинова киселина. Исландският лишей е полезен и при астматично болни хора, може да се използва и против туберкулоза. Добре действат и боровите връхчета, които съдържат смолести вещества, етерични масла и фитонциди, убиващи бактериите.

За храносмилателната система
Едно от честите заболявания на храносмилателната система е язвената болест. За нея се препоръчват отвари от жълт кантарион, медицинска ружа, черен оман, който действа регенериращо върху тъканта, върху слузестата обвивка на стомаха. Невенът пък е ранозаздравяваща билка, уточнява Лада Георгиева. Може да се използва и смес от билки, които действат на язвата комплексно. Популярна е рецептата на австрийската лечителка Мария Требен, в която влизат 3 вида билки: пача трева - много добро кръвоспиращо средство, черен оман и невен. Става хубав чай, който е полезен освен за язвена болест и за тумор в стомаха.

За старческия диабет
също има много билки. Сред тях са бобовите шушулки, жаблек, листа от черница - бяла или черна.

За атеросклерозата
помагат великденче, листа и пъпки от бреза, семена от кестен, които обаче трябва да се използват внимателно, тъй като действието им върху стомаха е драстично. Полезни са и цвят от невен, трицветна теменуга, царевична коса, шипка, ягодови листа.

За високо кръвно налягане
най-подходящи са глог - цвят, листа и плодове, бял имел, който трябва да се употребява в умерени количества след предписание от специалист, защото спада към отровните билки, овчарска торбичка, което расте като плевел през пролетта.

За климактериума
се препоръчват дяволска уста и кисел трън. Тъй като са отровни, трябва задължително да са изписани от специалист, предупреждава събеседничката ми. На хората в критическа възраст могат да помогнат също и овчарската торбичка, белият равнец, белият имел, царичето.

За лениви черва
Това не е инцидентно състояние при възрастните хора. Не трябва да се пият големи количества и продължително време билки, които съдържат антрахинони, антраценови гликозиди -сена, зърнастец, а да се редуват и да се смесват. Те решават временно проблема, но с тях човек лесно свиква, подчертава г-а Георгиева. Билките, които съдържат слузни вещества, спомагат за перисталтиката на червата, но продължителната им употреба може да доведе до изтъняване на червата. Добре е да се редуват билков чай с овесени ядки. Могат да се правят и отвари от синя жлъчка, която расте навсякъде. В състава й има инолин - вещество, което, попадайки в червата, предизвиква активизиране на бифидобактериите, съдържащи се в чревната флора, обяснява биоложката. А когато се активират, червата работят добре. Хубаво е да се пие кафе от корените на синята жлъчка, известна още и като цикория. Те се изсушават, после се смилат и с тях се прави кафе. Може да се прави и отвара от стръковете на синята жлъчка. Подходящо за добрата перисталтика на червата е да се смесват синя жлъчка, ленено семе и медицинска ружа.

За разширени вени
Препоръчва се спиртен извлек от плодовете на кестен и по-специално от кафевите му обвивки, който заздравява стените на капилярите. Може да се прави и отвара. Лада Георгиева смята, че извлекът е по-добрият вариант за хора, които имат проблеми със стомаха. А ако се употребява като отвара, трябва да се пие половин час след храна.

За болести на простатата
Могат да се използват стръкове от дребноцветна върбовка. Чаят може да се пие 3 пъти на ден по 1 чаша - една чаена лъжичка стръкове се заливат с една чаша вряла вода, престоява докато изстине, прецежда се и се пие. Подходящи са и корени от троскот, корени от коприва, листа от леска, стръкове от ветрогон.

За бъбречни заболявания
Има също много билки - вишневи дръжки, борови връхчета, които действа и антисептично, както и на пикочните пътища. Могат да се използват и корени от гръмотрън, листа от мечо грозде, листа от червена боровинка, златна пръчица, хвощ. Пачата трева, златната пръчица и хвощът съдържат силикати и затова хората, които имат остри възпаления на бъбреците, нифрити, не трябва да ги употребяват.

За нервни заболявания
Лада Георгиева препоръчва валериана, глог, жълт кантарион, лавандула, маточина, пелин, който трябва да се употребява в по-малки количества, риган, слез. Добро успокоително средство е и трицветната теменуга, която не се познава у нас
добре.

Листата и корените на чимшира се използват при ревматизъм, подагра, треска, при недостатъчно отделяне за жлъчен сок, обяснява Лада Георгиева. За ревматизъм може да се пият отвари и от блатен тъжник - от цвят и стрък, корени от репей, кори от върба.
Снимка Петко Момчилов


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 край 
274. BobbyWiday
22.10.18
16:41
International Dating & Singles at InternationalCupid: http://to.ht/adultdatingonline59895
One of Canada's best dating sites for educated singles: http://www.lookweb.it/adultdatingonline88749
Online Dating Service: Serious Matchmaking for Singles at Parship: http://gaei.tk/adultdatingonline86808
The Leading Online Dating Site for Singles & Personals: http://yourls.site/adultdatingonline99897
dating in mombasa kenyaspeed dating st austelldating media paquiz dating londonbulgarian dating siteschristian dating websites in canadalocal phone dating servicesgood introduction on dating sitebest virgin dating sitesspeed dating mid michiganno sign in hook upbest dating sites on mobilegay dating san diegodating in hawaiijapanese girl dating websiteashley medicine india dating siteasperger's syndrome dating advicefree chat dating websitesbenson and stabler datingdating rola celestion speakerstowson datingdating service plenty fishbowes-lyon dating agencyhow to deal with dating a marine100 free black dating site in ukcomment fonctionne le matchmakingfree online dating los angelesfree mobile uk dating sitesfriend of a friend matchmaking reviewsdating age in australiaspeed dating metropolitan glasgowchinese free dating websitesdescribe myself for dating sitespeed dating eastbournedating site for military
273. Loans Online
17.10.18
10:57
bad credit loans guaranteed approval <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com/">credit loans guaranteed approval</a> bad credit loans guaranteed approval <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com/>advance</a>
272. dtaletbuji
15.10.18
13:50
<a href="http://canadian-pharmasale.com">buy cialis cheap online</a> cialis 30 pills http://canadian-pharmasale.com
271. htaletsfba
15.10.18
07:43
<a href="http://viciolatino.com">viagra from canada</a> viagra pill http://viciolatino.com
270. utaletkgqs
14.10.18
18:07
<a href="http://waltzweekend.com">viagra coupon</a> viagra online canada http://waltzweekend.com
269. ltaletakrs
14.10.18
17:29
<a href="http://canadian-pharmamrdi.com">order cialis with no prescription</a> buy cialis online reviews http://canadian-pharmamrdi.com
268. qtaletavmq
14.10.18
06:55
<a href="http://vico4me.com">cheap uk viagra</a> viagra 50mg http://vico4me.com
267. ltaletgcpv
14.10.18
02:59
<a href="http://canadian-pharmacyiorder.com">buy cialis now</a> cialis usa pharmacy http://canadian-pharmacyiorder.com
266. gtaletvgls
13.10.18
19:25
<a href="http://canadian-pharmacyibuy.com">cialis price</a> cialis reviews http://canadian-pharmacyibuy.com
265. ftaletinox
13.10.18
13:04
<a href="http://unishade.com">buy real cialis</a> cialis online coupon http://unishade.com
264. ttalethkbn
13.10.18
07:59
<a href="http://viciolatino.com">natural viagra pills</a> viagra pill http://viciolatino.com
263. rtaletquif
13.10.18
07:21
<a href="http://bullsac.com">generic levitra usa</a> levitra and viagra together http://bullsac.com
262. Spotloan
13.10.18
03:53
credit loans guaranteed approval <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com">no credit loans</a> buy now pay later bad credit <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com>personal bank loans</a>
261. jtaletkiov
13.10.18
02:21
<a href="http://canadian-pharmacyibuy.com">order cialis online safe</a> vendita cialis online http://canadian-pharmacyibuy.com
260. ptaletnynp
12.10.18
16:50
<a href="http://valladium.com">cialis professional uk</a> cialis 20mg price http://valladium.com
259. rtaletcoxz
12.10.18
16:49
<a href="http://waltzweekend.com">viagra canada</a> order viagra online canada http://waltzweekend.com
258. ytaletuvvd
12.10.18
10:08
<a href="http://gigawatt6.com">buy discount cialis</a> order cialis online http://gigawatt6.com
257. xtaletoxct
12.10.18
02:20
<a href="http://valladium.com">order cialis</a> buy generic cialis online http://valladium.com
256. qtaletxnou
11.10.18
18:20
<a href="http://baymontelreno.com">cheap cialis in usa</a> buy cialis online no prescription usa http://baymontelreno.com
255. utaletejpg
11.10.18
05:40
<a href="http://canadian-pharmacheap.com">cialis reviews</a> where can i buy cialis online safely http://canadian-pharmacheap.com
254. xtaletcjod
10.10.18
16:24
<a href="http://usedrestaurantequipmentaz.com">buy cialis 5mg</a> discount generic cialis http://usedrestaurantequipmentaz.com
253. ltaletksvb
05.10.18
04:55
<a href="http://canadian-pharmacheap.com">generic cialis pills for sale</a> very cheap cialis http://canadian-pharmacheap.com
252. wtaletukhn
05.10.18
00:58
<a href="http://canadian-pharmabuy.com">order viagra pills</a> purchase viagra online with prescription http://canadian-pharmabuy.com
251. ctaletivck
04.10.18
19:10
<a href="http://canadian-pharmacyiorder.com">where to buy cialis in usa</a> buy generic cialis http://canadian-pharmacyiorder.com
250. ttaletcpgg
04.10.18
19:07
<a href="http://canadian-pharmacheap.com">real generic cialis in canada</a> cialis 20 mg price in usa http://canadian-pharmacheap.com
249. htaletcmuk
04.10.18
16:10
<a href="http://rabbitinahat.com">cialis online without script</a> best site to order cialis http://rabbitinahat.com
248. atalettvpr
04.10.18
10:44
<a href="http://canadian-pharmamrdi.com">buy cialis online us</a> buy cialis online in canada http://canadian-pharmamrdi.com
247. utaletspjb
04.10.18
09:53
<a href="http://canadian-pharmausa.com">cheapest viagra online canada</a> cheap viagra online pharmacy http://canadian-pharmausa.com
246. ntaletgvaj
04.10.18
06:14
<a href="http://gigawatt6.com">cialis originale online</a> buy cialis online with out a prescription http://gigawatt6.com
245. btaletmlmx
03.10.18
23:43
<a href="http://canadian-pharmakgae.com">pfizer viagra online buy</a> order brand name viagra http://canadian-pharmakgae.com
244. italetvgqa
03.10.18
14:45
<a href="http://canadian-pharmakgae.com">cheap viagra pills overnight shipping</a> buy viagra cheap http://canadian-pharmakgae.com
243. dtaletrgoq
03.10.18
11:22
<a href="http://valladium.com">buy cialis online with prescription</a> cheap cialis online india http://valladium.com
242. ltaletwcft
03.10.18
11:05
<a href="http://canadian-pharmacyiorder.com">order cialis no prescription canada</a> cialis daily online http://canadian-pharmacyiorder.com
241. ztaletdsvj
03.10.18
05:37
<a href="http://viciolatino.com">order viagra using paypal</a> pfizer viagra online sale http://viciolatino.com
240. ttaletbmwd
03.10.18
01:37
<a href="http://waltzweekend.com">generic viagra soft tabs online</a> order herbal viagra http://waltzweekend.com
239. rtaletqfoy
02.10.18
19:54
<a href="http://canadian-pharmacyibuy.com">buy cialis online cheap prices</a> buy generic cialis 40 mg online india http://canadian-pharmacyibuy.com
238. ztaletkhyd
02.10.18
15:31
<a href="http://canadian-pharmausa.com">canadian online pharmacy generic viagra</a> mail order viagra from canada http://canadian-pharmausa.com
237. ntaletindn
02.10.18
10:34
<a href="http://canadian-pharmasale.com">canadian cialis online</a> buy cialis cheap http://canadian-pharmasale.com
236. ytaletrcei
02.10.18
03:03
<a href="http://canadian-pharmacyionline.com">pfizer viagra online sale</a> viagra pills online http://canadian-pharmacyionline.com
235. ftaletuxef
01.10.18
18:55
<a href="http://unishade.com">buy generic cialis online with mastercard</a> generic cialis pills http://unishade.com
234. dtaletezvg
01.10.18
11:13
<a href="http://baymontelreno.com">cheap viagra online canadian pharmacy</a> generic viagra 100mg http://baymontelreno.com
233. ytaletsiqs
01.10.18
06:02
<a href="http://buyviagraonl1ne.us">discount order viagra</a> order viagra online without a prescription http://buyviagraonl1ne.us
232. atalethqui
01.10.18
05:50
<a href="http://baymontelreno.com">buy generic viagra online</a> order viagra online without prescription http://baymontelreno.com
231. gtaletaxzm
30.09.18
14:08
<a href="http://rabbitinahat.com">buy viagra online no prescription</a> viagra cheap online canada http://rabbitinahat.com
230. utaletwiho
30.09.18
08:28
<a href="http://canadian-pharmacyionline.com">order herbal viagra</a> cheap price viagra http://canadian-pharmacyionline.com
229. ntaletylhz
29.09.18
23:44
<a href="http://bullsac.com">how to use levitra</a> levitra cost per pill http://bullsac.com
228. mtaletzyzu
29.09.18
11:18
<a href="http://canadian-pharmausa.com">order viagra canada</a> cheap viagra tablets http://canadian-pharmausa.com
227. wtaletagms
28.09.18
17:38
<a href="http://buycialisonlineglka.com">cialis for sale cheap</a> cialis online paypal http://buycialisonlineglka.com
226. htaletywsk
28.09.18
13:18
<a href="http://canadian-pharmamrdi.com">cheap cialis nz</a> order cialis http://canadian-pharmamrdi.com
225. dtaletjsio
28.09.18
01:52
<a href="http://canadian-pharmamrdi.com">canadian pharmacy cialis generic</a> discount cialis pills http://canadian-pharmamrdi.com
224. ataletuoom
27.09.18
21:44
<a href="http://canadian-pharmasale.com">cheap cialis</a> cheap cialis online usa http://canadian-pharmasale.com
223. gtaletqxql
27.09.18
15:27
<a href="http://canadian-pharmacheap.com">generic cialis without prescription</a> generic cialis 60 mg http://canadian-pharmacheap.com
222. ntaletwjef
27.09.18
14:25
<a href="http://canadian-pharmausa.com">generic viagra</a> buy viagra cheap http://canadian-pharmausa.com
221. btaletepjt
27.09.18
11:58
<a href="http://unishade.com">buy generic cialis online</a> cheap cialis generic online http://unishade.com
220. ltalethrse
27.09.18
05:39
<a href="http://canadian-pharmakgae.com">viagra online paypal</a> buy viagra without presc http://canadian-pharmakgae.com
219. gtalethztg
27.09.18
04:23
<a href="http://rabbitinahat.com">cheap viagra sales</a> pfizer viagra online http://rabbitinahat.com
218. gtaletlzry
26.09.18
23:55
<a href="http://canadian-pharmaonline.com">buy real viagra online</a> cheap viagra tablet http://canadian-pharmaonline.com
217. ltaletjchi
26.09.18
18:34
<a href="http://canadian-pharmausa.com">buy viagra cheaply</a> best place to buy generic viagra http://canadian-pharmausa.com
216. ataletuhjm
26.09.18
17:02
<a href="http://canadian-pharmacyibuy.com">order cialis canada</a> buy real cialis http://canadian-pharmacyibuy.com
215. staletfqrl
26.09.18
15:31
<a href="http://usedrestaurantequipmentaz.com">can i buy cialis over the counter</a> order cialis no prescription http://usedrestaurantequipmentaz.com
214. wtaletqdfx
26.09.18
10:15
<a href="http://rabbitinahat.com">buy viagra online no prescription</a> viagra canada http://rabbitinahat.com
213. wtaletxvxp
26.09.18
06:09
<a href="http://buyviagraonl1ne.us">order viagra without a prescription</a> order viagra online cheap http://buyviagraonl1ne.us
212. staletzkkn
26.09.18
00:41
<a href="http://timsbmw.com">levitra 20 mg price</a> www levitra com http://timsbmw.com
211. etaletizau
25.09.18
18:53
<a href="http://canadian-pharmaorder.com">best generic cialis online</a> buy cialis without a prescription http://canadian-pharmaorder.com
210. qtaletphpd
25.09.18
15:08
<a href="http://canadian-pharmapills.com">order viagra from india</a> cheap viagra online pharmacy http://canadian-pharmapills.com
209. mtaletgeba
25.09.18
06:39
<a href="http://timsbmw.com">levitra reviews</a> cheapest generic levitra http://timsbmw.com
208. otaletjfng
25.09.18
02:02
<a href="http://canadian-pharmaorder.com">buy cialis usa</a> buy cheap cialis australia http://canadian-pharmaorder.com
207. dtaletnwsj
24.09.18
23:43
<a href="http://buyviagraonl1ne.us">generic viagra online canada</a> order viagra pills http://buyviagraonl1ne.us
206. mtaletjxus
24.09.18
19:22
<a href="http://canadian-pharmaonline.com">viagra usa</a> order viagra online canada http://canadian-pharmaonline.com
205. ktaletvkil
24.09.18
14:37
<a href="http://canadian-pharmacyibuy.com">generic cialis without prescription</a> cheap cialis 20 mg http://canadian-pharmacyibuy.com
204. ftaletlmra
24.09.18
13:16
<a href="http://baymontelreno.com">buy generic viagra online canada</a> canadian viagra online http://baymontelreno.com
203. utalettrxn
24.09.18
07:48
<a href="http://rabbitinahat.com">cheap generic viagra 100mg</a> canadian generic viagra http://rabbitinahat.com
202. ztaletuqgd
24.09.18
03:48
<a href="http://usedrestaurantequipmentaz.com">buy generic cialis online canada</a> buy cialis online no prescription http://usedrestaurantequipmentaz.com
201. ytaletsfhq
23.09.18
22:16
<a href="http://canadian-pharmacyisale.com">best place to buy viagra online</a> order viagra without a prescription http://canadian-pharmacyisale.com
200. Tyronequils
23.09.18
15:25
<a href="http://cialissv.com/#">buy cialis online</a> cialis 5 mg side effects <a href="http://cialissv.com/#">cialissv.com</a>
tadalafil generic name <a href=http://cialissv.com/#>http://cialissv.com/</a>
where to buy cialis online http://cialissv.com/
<a href=http://cialissv.com/#>buy cialis online no prescription</a>
cialis generika erfahrungen forumeffet indesirable du cialiscialis overnighorder generic cialis c o dbuy cialis soft online in the ukfre cialis trialvergleich viagra cialis and levitra
http://hikingmidwayutah.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=cialissv.com
199. htaletdwlb
21.09.18
05:12
<a href="http://istanbulexpressonline.com">order 50mg viagra</a> order viagra air travel http://istanbulexpressonline.com
198. rtaletrtva
21.09.18
04:56
<a href="http://missreplicawatches.com">buy cialis now</a> order 5mg cialis online http://missreplicawatches.com
197. etalethwqd
21.09.18
04:28
<a href="http://viciolatino.com">viagra coupons</a> order viagra http://viciolatino.com
196. ftalettabb
20.09.18
20:59
<a href="http://canadian-pharmabuy.com">generic viagra sildenafil</a> buy viagra pills http://canadian-pharmabuy.com
195. otaletojxx
20.09.18
20:09
<a href="http://waltzweekend.com">viagra online without prescription</a> order viagra softtabs http://waltzweekend.com
194. xtaletnhdi
20.09.18
15:19
<a href="http://istanbulexpressonline.com">viagra mail order usa</a> order viagra with paypal http://istanbulexpressonline.com
193. vtalethonu
20.09.18
11:34
<a href="http://buyviagraonl1ne.us">cheap viagra canadian pharmacy</a> viagra from canada http://buyviagraonl1ne.us
192. gtaletbeln
20.09.18
06:46
<a href="http://h-m-j.com">cheap viagra paypal</a> buy viagra usa http://h-m-j.com
191. otalettray
20.09.18
01:38
<a href="http://vico4me.com">buy real viagra online cheap</a> viagra online http://vico4me.com
190. italetptgt
19.09.18
19:53
<a href="http://unishade.com">buy cialis online us</a> generic cialis 20mg http://unishade.com
189. mtaletdtzk
19.09.18
19:19
<a href="http://vico4me.com">viagra from canada</a> buy real viagra http://vico4me.com
188. gtalethsix
19.09.18
18:37
<a href="http://vico4me.com">order viagra pills</a> generic viagra professional http://vico4me.com
187. qtaletskwv
19.09.18
10:03
<a href="http://waltzweekend.com">viagra online usa</a> viagra online http://waltzweekend.com
186. qtaletwffk
19.09.18
08:43
<a href="http://istanbulexpressonline.com">natural viagra pills</a> buy discount viagra http://istanbulexpressonline.com
185. etaletgdbi
19.09.18
05:35
<a href="http://canadian-pharmaonline.com">order cheap generic viagra</a> viagra from canada http://canadian-pharmaonline.com
184. jtaletvogc
18.09.18
22:40
<a href="http://canadian-pharmaonline.com">generic viagra without prescription</a> pfizer viagra online http://canadian-pharmaonline.com
183. vtaletpeyk
18.09.18
20:00
<a href="http://istanbulexpressonline.com">order viagra softtabs</a> canadian viagra online http://istanbulexpressonline.com
182. wtaletdplt
18.09.18
16:33
<a href="http://canadian-pharmabuy.com">generic viagra sildenafil</a> buy viagra las vegas http://canadian-pharmabuy.com
181. btaletxvuv
18.09.18
14:15
<a href="http://istanbulexpressonline.com">viagra cheap prices</a> buy viagra pill http://istanbulexpressonline.com
180. ytaletxxmd
18.09.18
09:50
<a href="http://canadian-pharmabuy.com">generic viagra canada</a> best generic viagra online http://canadian-pharmabuy.com
179. htaletpjkf
18.09.18
00:59
<a href="http://missreplicawatches.com">cheap brand cialis</a> buy cheap cialis 20mg http://missreplicawatches.com
178. dtaletwelc
17.09.18
23:44
<a href="http://missreplicawatches.com">cialis coupon</a> buy cialis usa http://missreplicawatches.com
177. ltaletqwkh
17.09.18
15:38
<a href="http://rabbitinahat.com">buy cialis online us</a> cheap cialis prices http://rabbitinahat.com
176. jtaletgrsg
17.09.18
13:05
<a href="http://baymontelreno.com">non prescription cialis online pharmacy</a> order cialis online us pharmacy http://baymontelreno.com
175. rtaletlytj
17.09.18
07:10
<a href="http://buycialisonlineglka.com">buy cialis online safely</a> generic cialis lowest price http://buycialisonlineglka.com
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1206