Здравница - Вашият виртуален лечител!

 

 
Рейтинг: 3.00
(102)
Начало
Анкетa
Новини
Диети,храни,добавки
Рецепти
Съвети / терапии
Билки
Връзка с нас
Полезни връзки



Рецепти / Силата на билките

18 Март 07, 19:09 / Автор: в. Черно море
Билките са полезни, когато са предписани от специалист

В момента България е четвъртият по големина износител на лечебни растения в света, твърди биологът Лада Георгиева

В България растат повече от 3000 вида растения, повече от 350 от тях се използват в класическата, а над 750 - в народната медицина. Страната ни е най-големият износител на лечебни растения в Европа в началото на ХХ век, а днес е четвърта в света. Тези данни съобщи Лада Георгиева, завеждаща лабораторията по фармакогнозия (наука за лечебните растения) в клиничните лаборатории "Талодерма" в началото на разговора ни. Лабораториите са създадени от изтъкнатия учен, изобретател и новатор в областта на дерматологията, венерологията и козметологията проф. д-р Златко Пенев, който е оторизиран оценител на козметични продукти на фирмите производителки, а в същото време изпълнява и функциите на национален оценител на безопасността на нови козметични продукти.

Лада Георгиева е събеседникът ми, който ще разкрие някои особености на билките и тяхното приложение при лечението на най-разпространените болести при възрастните хора. Но преди това - коя е Лада Георгиева. Родена е на 11 декември 1968 г. в Лвов, Украйна. Завършва Лвовския държавен университет "Иван Франко" със специалност биология. Работила е в украинския Институт по биохимия. Във Варна е от 14 г. От 5 години е в лабораториите на проф. Пенев.

По принцип, когато се работи с изсушени билки, трябва да им се направи пълен анализ, в който влизат макроскопски и микроскопски характеристики, химични изследвания, определяне количеството на биологично активните вещества, влажността и други показатели. Всичко това е необходимо, за да се сме сигурни, че билката е добра за употреба, разкрива част от своето всекидневие г-жа Георгиева. Лечебните растения в България и Украйна, родината на Лада Георгиева, са едни и същи, защото живеем в райони със сходни климатични особености. Различното е по отношение на имената им, уточнява тя.

Във Варненския край растат повече слънцелюбиви билки - бял равнец, лайка, невен. Доста разпространено е и безсмъртничето (имортела). То е толкова полезно, че влязло в състава на една тибетска смес на д-р Востоков. В България не се използва, не се продава по аптеките, а иначе расте навсякъде, уточнява биоложката. То е лилаво растение и хората го знаят, но не му обръщат внимание. Варненският край е богат още и на липа, и на маточина и др. Важно е да се знае, че билките трябва да се събират от екологично чисти места, предупреждава събеседничката ми.

Както всяко растение, така и лечебните растения зависят от природните условия. Когато има суша, те не могат да пораснат, а когато лятото е дъждовно, както е тази година, също няма добра реколта. Освен това част от тях се изнасят в чужбина. Затова се вземат всички мерки за опазването им. Закон защитава доста видове, като не позволява да се събират в промишлени количества.

Брането на билки е цяло изкуство. За да се запазят техните лечебни свойства, трябва да се знае как и кога се берат. А това става по различно време - в зависимост от лечебните качества на различните части на растението, пояснява Лада Георгиева. Цветовете се берат, когато са почти разцъфнали,, пъпките - преди разпукването им, когато са събрали достатъчно смолисти вещества. Корените се берат късна есен или ранна пролет, когато надземната им част все още не се е съживила и биологично активните вещества са в най-голямо количество. Корите, за предпочитане е те да са млади, се събират внимателно от клонките на дърветата, когато клетките се намират в тургорно състояние, т. е. имат най-много сокове. Стръковете - надземната част на растението: стебла, листа и цветове - се берат в началния стадий на цъфтеж. Някои, като жълтият кантарион, се събират, когато са напълно разцъфнали, даже и започнали да завързват плодове.

Най-често възрастните хора страдат от заболявания на храносмилателната, дихателната, сърдечносъдовата, кръвоносната, отделителната и централната нервна система.

Как се приготвя отвара и колко пъти трябва да се пие на ден, питам събеседничката си. За всяка билка е различно. Има медицински растения като етерично-маслените, които не трябва да се варят, а се запарват - заливат се с вряла вода, съдът се покрива с капак и се изчаква да изстинат, прецеждат се и се пият. Има други билки, като овчарската торбичка или глогът, които съдържат флавоноиди. Те се варят до 3 минути на тих огън в съд със затворен капак, после се изчаква отварата да изстине, прецежда се и се пие, но по предписание на лекар. Обикновено количеството на билката е от 1 чаена до 1 супена лъжица за 1 чаена чаша вода.

Билки за бронхиални заболявания
Лада Георгиева смята, че има много подходящи лечебни растения. Но за тези, както и за всички болести, приемането им е строго индивидуално и по лекарско предписание. Най-подходящи за сухата кашлица са билките, които са богати на етерични масла - лайка, мащерка, риган, анасон. А за мократа кашлица - със слузест секрет - това са трицветната теменуга, медицинската ружа, подбелът. Добре е да се прави смес от двата вида, но тя да е препоръчана от специалист. Именно сапонините, които се съдържат например в сапуничето, игликата, лопена, лекуват кашлицата. Препоръчват се и билки, които имат силикати в своя състав, като медуницата (на латински пулмонария, от пулмос - бял дроб). Хубава билка е и исландският лишей - действа антисептично и антибиотично, има много слузни вещества, има и фумаро-процетрарова киселина, на която се дължи горчивият му вкус, и уснинова киселина. Исландският лишей е полезен и при астматично болни хора, може да се използва и против туберкулоза. Добре действат и боровите връхчета, които съдържат смолести вещества, етерични масла и фитонциди, убиващи бактериите.

За храносмилателната система
Едно от честите заболявания на храносмилателната система е язвената болест. За нея се препоръчват отвари от жълт кантарион, медицинска ружа, черен оман, който действа регенериращо върху тъканта, върху слузестата обвивка на стомаха. Невенът пък е ранозаздравяваща билка, уточнява Лада Георгиева. Може да се използва и смес от билки, които действат на язвата комплексно. Популярна е рецептата на австрийската лечителка Мария Требен, в която влизат 3 вида билки: пача трева - много добро кръвоспиращо средство, черен оман и невен. Става хубав чай, който е полезен освен за язвена болест и за тумор в стомаха.

За старческия диабет
също има много билки. Сред тях са бобовите шушулки, жаблек, листа от черница - бяла или черна.

За атеросклерозата
помагат великденче, листа и пъпки от бреза, семена от кестен, които обаче трябва да се използват внимателно, тъй като действието им върху стомаха е драстично. Полезни са и цвят от невен, трицветна теменуга, царевична коса, шипка, ягодови листа.

За високо кръвно налягане
най-подходящи са глог - цвят, листа и плодове, бял имел, който трябва да се употребява в умерени количества след предписание от специалист, защото спада към отровните билки, овчарска торбичка, което расте като плевел през пролетта.

За климактериума
се препоръчват дяволска уста и кисел трън. Тъй като са отровни, трябва задължително да са изписани от специалист, предупреждава събеседничката ми. На хората в критическа възраст могат да помогнат също и овчарската торбичка, белият равнец, белият имел, царичето.

За лениви черва
Това не е инцидентно състояние при възрастните хора. Не трябва да се пият големи количества и продължително време билки, които съдържат антрахинони, антраценови гликозиди -сена, зърнастец, а да се редуват и да се смесват. Те решават временно проблема, но с тях човек лесно свиква, подчертава г-а Георгиева. Билките, които съдържат слузни вещества, спомагат за перисталтиката на червата, но продължителната им употреба може да доведе до изтъняване на червата. Добре е да се редуват билков чай с овесени ядки. Могат да се правят и отвари от синя жлъчка, която расте навсякъде. В състава й има инолин - вещество, което, попадайки в червата, предизвиква активизиране на бифидобактериите, съдържащи се в чревната флора, обяснява биоложката. А когато се активират, червата работят добре. Хубаво е да се пие кафе от корените на синята жлъчка, известна още и като цикория. Те се изсушават, после се смилат и с тях се прави кафе. Може да се прави и отвара от стръковете на синята жлъчка. Подходящо за добрата перисталтика на червата е да се смесват синя жлъчка, ленено семе и медицинска ружа.

За разширени вени
Препоръчва се спиртен извлек от плодовете на кестен и по-специално от кафевите му обвивки, който заздравява стените на капилярите. Може да се прави и отвара. Лада Георгиева смята, че извлекът е по-добрият вариант за хора, които имат проблеми със стомаха. А ако се употребява като отвара, трябва да се пие половин час след храна.

За болести на простатата
Могат да се използват стръкове от дребноцветна върбовка. Чаят може да се пие 3 пъти на ден по 1 чаша - една чаена лъжичка стръкове се заливат с една чаша вряла вода, престоява докато изстине, прецежда се и се пие. Подходящи са и корени от троскот, корени от коприва, листа от леска, стръкове от ветрогон.

За бъбречни заболявания
Има също много билки - вишневи дръжки, борови връхчета, които действа и антисептично, както и на пикочните пътища. Могат да се използват и корени от гръмотрън, листа от мечо грозде, листа от червена боровинка, златна пръчица, хвощ. Пачата трева, златната пръчица и хвощът съдържат силикати и затова хората, които имат остри възпаления на бъбреците, нифрити, не трябва да ги употребяват.

За нервни заболявания
Лада Георгиева препоръчва валериана, глог, жълт кантарион, лавандула, маточина, пелин, който трябва да се употребява в по-малки количества, риган, слез. Добро успокоително средство е и трицветната теменуга, която не се познава у нас
добре.

Листата и корените на чимшира се използват при ревматизъм, подагра, треска, при недостатъчно отделяне за жлъчен сок, обяснява Лада Георгиева. За ревматизъм може да се пият отвари и от блатен тъжник - от цвят и стрък, корени от репей, кори от върба.
Снимка Петко Момчилов


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.7606